Ben jij dit?

 • Je ziet ´m regelmatig op Instagram voorbijkomen: een prachtige bevalling in bad met kaarsjes eromheen en vooral een vrouw erin die eruitziet alsof ze helemaal niet aan het bevallen is. Het is jou wel duidelijk: als je maar ontspannen genoeg bent, is dit de uitkomst. En daarmee krijg je iedere keer als je zo´n plaatje ziet, een klap voor je gezicht. Je gunt dit jezelf zo, maar dit is gewoon niet voor jou weggelegd. De weeën, de pijn bijvoorbeeld: bij het idee alleen al begin je te zweten. Hoe is dat dan niet als het echt begint? Je zou van paniek waarschijnlijk niet eens aan kunnen geven wat je nodig hebt om je door die bevalling heen te helpen.
 • ¨Maak je niet zo druk over die bevalling. Het loopt toch nooit zoals je wilt.¨ Je vriendin bedoelt het goed, maar in plaats van dat haar nuchterheid je helpt, schiet je harstlag omhoog en kun je er alleen nog zwakjes een ´ja´ uit piepen. Precies: het loopt nooit zoals je wilt. En dat is het ´m nou juist. Er kan van álles gebeuren. Je zou je linkerhand ervoor geven om op een briefje te krijgen hoe je bevalling gaat. Dan kun je je er tenminste op voorbereiden. Nu is het gissen, en dus zie je niet hoe je ooit met vertrouwen die bevalling in moet gaan. Af en toe vraag je je zelfs af of een geplande keizersnede niet de beste optie is. Maar ja, dát is weer een echte operatie.
 • Soms lukt het je om jezelf op te peppen. Kom op, als iedereen kan bevallen, dan ik toch ook? Je durft zelfs best even na te denken over hoe je het graag zou willen. Dus oriënteer je je voorzichtig of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen, en dan… stuit je op een horrorverhaal van een vrouw die last-minute uit haar raam getakeld moest worden en met gierende banden naar het ziekenhuis werd vervoerd. Ja hoor. Wéér iets om de komende nachten wakker van te liggen. Wat als dit jou ook gebeurt? Nee, je zult gewoon gaan zien dat jij in zo´n situatie terechtkomt. Misschien veel erger nog zelfs. Je voelt het beetje vertrouwen dat je had gewoon uit je tenen vloeien.
 • ¨Jeetje, ik word straks gewoon moeder!¨ De eerste weken barstte je uit elkaar van trots als je eraan dacht. Maar naarmate je buik groeit, maakt die trots plaats voor angst. In plaats van vooral uit te kijken naar dé dag, bijt je je stuk op de vraag hoe je die bevalling zó uitkomt dat je straks niet opgescheept zit met een trauma. En daar word je dan weer boos en verdrietig van: hoe vaak maak je een zwangerschap en bevalling mee? Precies. Dus waarom lukt het je dan niet gewoon leuk af te tellen en vraag je je soms – en dit fluister je – zelfs af waar je aan begonnen bent?

Hoe zou het voor je zijn als...

 • je tijdens je bevalling je ogen dicht kunt doen, je hoofd ontspannen op de schouder van je partner kunt laten zakken en je dus helemaal over kunt geven aan het bevalproces, omdat je je geen seconde druk hoeft te maken of je niet heel erg in paniek gaat raken?
 • je tijdens je bevalling mee kunt gaan in elke situatie die zich voordoet – ja, óók die ene met die knip – terwijl jij nog steeds de regie houdt?
 • je het vertrouwen dat je in je bevalling hebt, ook echt kunt vasthouden, ongeacht wat je leest of van de overbuurvrouw hoort?
 • je weer echt uit gaat kijken naar de dag waarop je kindje geboren wordt, omdat je gewoon zín hebt om te bevallen?

Ja, dit kan dus.

Met mijn 1-op-1-doulatraject Feel the fear and birth anyway laat ik je in 6 voorbereidende sessies van 1,5 uur voelen waar je ondanks je angst toe in staat bent.

Tussen de coachingssessies in je zwangerschap, werk je met opdrachten verder aan je vertrouwen in de bevalling. De voorbereidende sessies vinden na een live kennismaking online óf bij mij thuis in Utrecht plaats – dit stemmen we samen af.

In de kraamweek en 2 weken erna hebben we een telefonisch of online consult om te checken hoe het met je gaat en dat I DID IT-gevoel vast te houden. Het traject sluiten we een maand tot zes weken na de bevalling af.

In totaal krijg je dus:

 • 6 voorbereidende sessies voor de meest-ontspannen-bevalling-ook-met-angst;
 • opdrachten om tussen de sessies door te blijven werken aan een rotsvast vertrouwen in jezelf en je bevalling;
 • 1 telefonisch consult na de geboorte van je kindje;
 • een afsluitend consult, waarbij terugblikken op het traject en we samen bekijken hoe je het vertrouwen in jezelf vasthoudt.

Het traject duurt – afhankelijk van wanneer je je aanmeldt – drie tot vijf maanden.

Aan het eind van ons traject...

 • weet je precies hoe angst werkt en kun je er dus ook wat aan doen. Tijdens je bevalling voel je daardoor rust en vertrouwen (ook al hoeft dat plaatje ervan niet per se van jou op Insta);
 • is bevallen niet meer één groot eng mysterie, maar snap je exact wat je lijf eigenlijk doet (het is briljant!) én welke opties je hebt als het niet loopt zoals je graag wilt, zodat jij de regie houdt;
 • krijgt je opgebouwde vertrouwen in de bevalling niet meer bij het eerste horrorverhaal een deuk, maar kun je elk minder geruststellend verhaal makkelijker van je af laten glijden;
 • voel je weer volop de ruimte om heerlijk te fantaseren over het moment dat je je kindje voor het eerst gaat zien. Bevallen zie je namelijk niet langer als iets doodengs, maar als een bijzonder begin van het avontuur tussen jouw en je baby´tje. Jullie gaan dit samen doen!

De investering in dit traject is €750*.

*Of 2 x €375.

Of: ga voor maximale ontspanning tijdens je bevalling. Kies voor een compleet doulatraject.

Naast 6 kick-ass voorbereidende sessies:

 • sta ik vanaf week 38 dag én nacht op wacht voor jou. Als je bevalling begonnen is, kom ik naar je toe voor continue, mentale ondersteuning met en koffer vol spulletjes die daarbij helpen. Ik zorg voor een omgeving waarin jij je, samen met je eventuele partner, veilig voelt en blijft voelen, zodat je in alle rust kunt bevallen.
 • blijf ik bij je je zolang je bevalling duurt;
 • maak ik foto´s en filmpjes van de geboorte van je kindje;
 • hebben we een telefonisch consult in je kraamweek, om ervoor te zorgen dat je ook die zo relaxed mogelijk beleeft;
 • sluiten we ons traject af bij jou thuis, waarbij terugblikken op de bevalling mét foto´s en filmpjes die ik tijdens de baring heb gemaakt, en waarbij je alle vragen kunt stellen die je nog hebt om goed af te sluiten.

De investering in een compleet doulatraject is €1750*.

*Of, na de aanbetaling van €550, 2x €600 / 3 x €400.

Veelgestelde vragen

Is het nut van een doula ook wetenschappelijk bewezen?
Jazeker! De aanwezigheid van een doula bij je bevalling heeft een bewezen positieve invloed op het verloop ervan. Hier is zelfs een naam voor: het doula-effect. Uit onderzoek (Bohren et al., 2017) blijkt dat vrouwen met een doula:

-34% minder kans hebben op een negatieve geboorte-ervaring
-31% minder kans hebben op bijstimulatie en een inleiding
-28% minder kans hebben op een keizerlijke entree
-9% minder kans hebben om om pijnbestrijding te vragen

Zorgverzekeraars vergoeden (nog) geen hele doulatrajecten.

Sommige verzekeraars vergoeden bij een aanvullende verzekering wel een (deel van een) zwangerschapscursus. De derde en vierde sessie van zowel het voorbereidende traject als het doulatraject vallen onder die noemer, omdat die in het teken staan van bevalvoorlichting. Check bij je eigen zorgverzekeraar of je zwangerschapscursussen (deels) vergoed krijgt en tot welk bedrag. Als je in aanmerking komt voor vergoeding, kan ik voor sessie 3 en 4 een factuur opmaken die je kunt indienen bij je verzekering.

Wat doe jij anders dan een gynaecoloog of verloskundige?
Laat ik beginnen met de overeenkomst, want voor jou zorgen doen we echt samen: we willen allemaal dat jij positief terugkijkt op je bevalling (hoe die ook loopt).

Hierin verschilt mijn rol van die van je verloskundige of gynaecoloog:
Ik bied geen medische ondersteuning (zowel tijdens een voorbereidend traject als het doulatraject): ik blijf af van alles wat piept, knoppen heeft of waar ik een BIG-nummer voor nodig heb.

Je staat tijdens je zwangerschap niet met nog 10 anderen op mijn agenda voor die dag. Ik heb alle tijd voor jou om met jou naar het mentale stuk van je bevalling te kijken.

Als je mij graag bij je bevalling wilt, bouwen we met 6 x 1,5 uur coaching van tevoren echt iets op. Ik weet precies waar je bang voor bent, hoe je denkt en wat dat met jou kan doen. Tijdens de geboorte van je kindje weet ik daardoor precies wat ik je kan helpen om je rust te bewaren, ook als je je toch begint af te vragen hoe je dit ooit, ooit moet gaan doen.

Ik ben de enige van dit team de enige geboortezorgwerker die jou continue emotionele steun geeft bij je bevalling, hoe lang die ook duurt. Je hebt met mij dus altijd een vertrouwd gezicht naast je bad, bank of bed.

Twee van de zes sessies volg je bij voorkeur met je partner, omdat deze over de bevalling en hoe jullie die voor je zien gaan. Het is belangrijk dat je partner ook weet hoe bevallen werkt en wat jij precies wilt, zodat hij/zij jou daarin tijdens de bevalling in kan ondersteunen. De overige sessies kan ik alleen met jou doen, maar jullie zijn ook samen hartstikke welkom. Ik hoor weleens terug dat partners het heel leerzaam vinden om te zien welke stappen hun vrouw of vriendin maken, en daardoor zelf ook meer vertrouwen in de bevalling krijgen.

Jouw partner heeft naast jou de hoofdrol. Het is echt degene die als eerst naast je staat én ook weet hoe hij/zij dat kan doen, omdat we dat in in ieder geval twee sessies uitgebreid besproken hebben. Vergeet alleen niet dat een bevalling voor hem/haar net zo spannend kan zijn als voor jou. Ik ben er als het nodig is om de rust te bewaken en wat objectiever mentale ondersteuning te geven. Ook los ik je partner af als hij/zij even wil rusten, eten of drinken, zodat hij/zij je met energie kan blijven ondersteunen en jij niet alleen bent.