Toen ik voor het eerst zwanger was, voelde ik mij in het eerste trimester, en zeker de eerste weken daarvan, heel onzeker. Ik had nog geen kindje gezien, geen hartje horen kloppen en soms voelde ik me zo ´normaal´, dat ik twijfelde of ik nog wel zwanger was. Toen ik weer eens zat te piekeren, heb ik een lijst gemaakt met geruststellende gedachtes en affirmaties voor tijdens dat eerste trimester. Het hielp mij enorm: mijn paniek werd vervangen door meer realistische gedachten, waardoor ik meer lucht kreeg en meer kon genieten. Mocht jij nu last hebben van angst en onzekerheid in het eerste trimester, dan hoop ik dat mijn lijst je net zo helpt als het mij heeft geholpen.

Lijst van geruststellende gedachtes tijdens je eerste trimester

1. De meeste zwangerschappen kennen een goed einde.

2. Ik probeer me niet te veel zorgen te maken, tenzij er een duidelijke reden voor is (bijvoorbeeld omdat een arts of verloskundige dit aangeeft).

3. Zwangerschapssymptomen komen en gaan.

4. Als ik even niet misselijk ben, mag ik er ook van genieten.

5. Dat ik weinig symptomen heb, hoeft helemaal niets te zeggen.

6. Spotting of licht bloedverlies hoeft niet te betekenen dat er iets niet goed zit. Het kan, maar er zijn ook andere oorzaken te bedenken, zoals een innestelingsbloeding of een geknapt vaatje. (Neem wel contact op met je zorgverlener als je bloed verliest, zodat hij/zij aanvullende vragen kan stellen en jullie kunnen overleggen.)

7. Ik mag bezorgd zijn, maar ik mag ook genieten van de zwangerschap.

8. Hoewel mij zorgen maken normaal is, verandert het niets.

9. Blij zijn met mijn zwangerschap jinxt niets – er bestaat niet zoiets als ´jinxen´.

10. Ik ben niet de enige die het eerste trimester ontzettend spannend vindt.

11. Er staan een hoop verdrietige verhalen over zwangerschap op internet, maar er zijn nog veel meer positieve verhalen. Mensen delen die alleen minder snel.

12. Iedereen en ieder lichaam reageert anders op een zwangerschap. Dat ik niet misselijk ben en mijn buurvrouw wel, betekent niet dat er iets niet goed zit.

13. Ik mag blij zijn met deze zwangerschap als ik dat wil. Er is ruimte voor angst, maar ook voor nadenken over hoe ik het bekend ga maken, en wat voor babykamer ik mooi vind.

14. Ik probeer in het nu te leven. Gisteren en morgen tellen niet – ik voel me nú prima, en dat is genoeg.

15. Seks, ruziemaken met mijn partner, niezen of gestrest zijn, veroorzaken geen miskraam.

16. Als ik me zorgen maak, mag ik altijd contact opnemen met mijn verloskundige of gynaecoloog.

17. Dat ik me zorgen maak, betekent niet dat er ook daadwerkelijk iets mis is. Wat ik denk en wat de realiteit is, zijn twee verschillende dingen.

18. Ik ken vrouwen die een verliesgeboorte hebben meegemaakt. Dit is heel verdrietig, alleen betekent het niet dat het mij ook zal overkomen.

19. Ik lees geen reacties op zwangerschapsfora die beginnen met ´Ik wil je niet bang maken, maar…´, want ik word er dus doodsbang van. Klaar.

20. Het bezorgd zijn stopt niet na die eerste echo. Dat is niet erg, dat is eigenlijk gewoon al moeder zijn.

Leave a Comment